gold silver
mailing paying
home

Prijsontwikkeling van het vat aardolie sinds een eeuw.
Prijsontwikkeling van het vat aardolie sinds een eeuw.
pdf

Het is de eerste van drie artikelen betreffende de olieprijs. Deze heeft voor thema de prijsontwikkeling van de aardolie sinds een eeuw. Het doel is de grote etappes van de prijsontwikkeling grafisch te tonen sinds 1920.

I. de grafiek van de aardolieproductie sinds 100 jaar.
Het vat ruwe aardolie evolueert sinds 100 jaar in een marge van prijzen tussen 1 $ en 40 dollar. De prijs van het zwarte goud is zeer belangrijk voor het geheel van de wereldeconomie. Bijvoorbeeld, heeft de crisis van OPEC van 1973 enorme gevolgen gehad voor de economieën van de industrielanden. Twee grote periodes geleden van prijzen op de grafiek.


II. De periodes van evenwicht van de olieprijs.
Het onderwerp is niet de redenen van de verschillende dalingen en stijgingen van de prijzen hier uit te leggen, maar de grote trends van deze prijzen te vinden.
- (a) tussen 1920 en 1970, is de prijs van de koolwaterstoffen in een kanaal gebleven dat als plafond de zone van de 5 dollar het vat heeft. Maar in 1973 met de crisis van OPEC (Organisatie van de Uitvoerlanden van Aardolie), de prijs van aardolie lot van zijn oud kanaal.
- (b) vanaf 1970, evolueert de prijs van het vat in een marge van prijzen omvat tussen 10 dollar en 40 dollar, redescendra hij niet meer nooit onder deze drempel. Specifieke crisissen duwen de prijzen tot 40 dollar en stijgingen van korte periodes van overproductie laten de prijzen tot in de zone van de 10-15 dollar naar beneden gaan het vat.
- (C) vandaag, is de prijs van het vat de zeer belangrijke drempel van de 40 dollar het vat voorbijgegaan. Het het is de vraag of de aardolie definitief is weggegaan van zijn oud kanaal van prijzen?

De stijging van de prijzen huidig kan als een specifieke crisis gezien worden en voorbijgaand, zal de aardolie in zijn kanaal onder 40 dollar terugkeren.
Andere oplossing, zoals in de jaren '70, wordt een evenwicht gebroken en de markt is niet meer onder controle, hetgeen de prijzen van het vat naar een nieuwe veel hogere zone van prijzen tot gevolg zal hebben. Men kan eveneens geloven dat op bodem van piek van productie, de prijs slechts tot de laatste druppel benzine zal laten stijgen.
De weerstand is vandaag steun geworden, het is daarvoor dat de zone van de 40 dollar zeer belangrijk is, men zeer aandachtig moet deze sector van prijzen in het oog houden.

III. Verklaringen om beter de aardolie te omvatten.
- De aardolie is vandaag noodzakelijk op alle gebied van de economie.
1. De aardolie wordt als machinale energiebron gebruikt. Hij dient als energiebron voor de auto's met de benzine en de stookolie, de vliegtuigen met de kerosine. Hij maakt eveneens het mogelijk om de wegen voor de auto's aan te leggen vanaf het teer.
2. Warmtegebruik voor de verwarming van de huizen met de fuel.
3. De smeermiddellen, de aardolie dienen als smeerolie in de industrie en het vervoer.
4. De afgeleide chemische materie, dank zij het kraken (cracking) dat een procédé van raffinage is. Men kan aldus de samenstelling van de aardolie wijzigen en men verkrijgt andere producten zoals de benzeen, tolueen, de xylenen die de vervaardiging van de plastics, synthetische textiel, synthetische, reinigende rubbers toelaten en ingrijpen in de vervaardiging van ingewikkelde meststoffen.

- De aardolie is als voornaamste energiebron noodzakelijk geweest, en zijn onder producten zijn eveneens zeer nuttige aan de moderne economie, hetgeen een constante stijging van de vraag met de stijging van de wereldbevolking tot gevolg heeft. Maar het aanbod schijnt kwade te hebben om deze vraag te volgen sinds enkele maanden. Het probleem is te weten of, het een te wijten voorbijgaande crisis aan enkele hedge fund is die van de tijdelijke verschuiving tussen vraag en aanbod profiteren, of als het een te wijten diepere structurele crisis aan een piek van productie in de winning van de aardolie is die het aanbod van de producerende landen verhindert om de wereldvraag te volgen. Het is trouwens zeer verwonderlijk om OPEC te zien, die daar is om de prijsdaling te verhinderen, strijden om ze te laten dalen door steeds belangrijkere stijgingen van productie aan te kondigen.

- Problemen van vervoer en raffinage zullen iets meer het breekbare evenwicht van de prijzen nog compliceren. De oliepijpleidingen kunnen de aardolie niet verzenden overal, de olietankers schijnen niet meer aan het vervoer voldoende te zijn, de strategische voorraden worden moeilijk aangevuld en de raffinaderijen richten aan vol rendement. Maar bedriegen wij niet, deze problemen zijn belangrijk, maar kunnen opgelost worden, hetgeen niet het geval van de piek van productie van de oliën is.

- Het echte probleem is die van de hulpbronnen, tot in de jaren '70, de mens ontdekt meer aardolie dat hij niet erover verbruikt. Maar met Hubbert peak zouden die zich vandaag, in 25 jaar voor het meest optimistisch, de prijzen voordoet op een zeer verschillende wijze moeten evolueren. Het is steeds moeilijker om nieuwe olieafzettingen te ontdekken en om nieuwe mijnputten te bouwen. De geologen hebben meer en meer kwade om nieuwe olieafzettingen te ontdekken terwijl parallel hiermee de vraag niet ophoudt met toe te nemen. Men kan zeggen: Beëindigd de periode van de reusachtige afzettingen van Ghawar en Abqaiq in Saoedi-Arabië, is het verlopen de tijd waar het voldeed om een buis in het zand te planten opdat de aardolie opspringt. Nu zelfs is het offshore gebruik rendabel geworden. Deze situatie is ingewikkelder dat ten eerste, de aardolie moeilijk is om op te slaan en secundo het deponeren wordt beperkt. Het is zeer moeilijk om aardolie op te slaan vandaag om van de stijging van morgen te profiteren, want de productie is in stromen gespannen en de mogelijkheden opslag worden zeer ten opzichte van het verbruik beperkt.

De toekomst van de olieprijs lijkt me verbonden met de nabijheid van de piek van productie. Dan volgens uw mening over dit onderwerp, zult u een verschillend standpunt hebben over de prijsontwikkeling van de aardolie. Als er geen enkel probleem van productie is, zouden de prijzen snel in het kanaal tussen 15 en 40$ moeten terugkeren. Als de piek van productie nabij is, dan zouden de prijzen buiten dit kanaal in de toekomst moeten blijven. Zullen de prijzen van een hoger kanaal ofwel in constante stijging evolueren? Dat zal afhangen van onze capaciteit om de aardolie te vervangen door andere energiebronnen. Opgelet!!!! Dit is een visie op lange termijn, pieken van stijging of daling op korte termijn zijn altijd mogelijk, dat beïnvloedt in geen enkel opzicht de evolutie op lange termijn. Sinds de eerste puit van aardolie van Edwin Drake, heeft de wereld enorme hoeveelheden aardolie verbruikt die de natuur tientallen miljoenen jaren had gezet om te vervaardigen. Het is zeker dat de piek van productie zal plaatsvinden. Het het is de vraag wanneer, gisteren, vandaag, of in 5,10 of 25 jaar?

Dr Chaize Thomas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

raw material
other
mailing free
dani2989 logo